dimecres, 23 de febrer del 2011

2011: ANY INTERNACIONAL DELS BOSCOS


Aquest any, a l'igual que al 1985, és l'Any Internacional dels Boscos. És una bona oportunitat per apropar-nos a la natura i gaudir de tot el que ens ofereix, prenent consciència de la importància que tenen els recursos forestals del nostre planeta. Transmetre valors com el respecte per tots els éssers vius és vital per poder sensibilitzar els més joves sobre la fragilitat del nostre medi ambient.
Us proposo algunes idees per treballar amb els nens i nenes quan fem una visita al bosc:

  • SILENCI: fer silenci, parlar fluixet i no cridar és una manera de respectar als éssers que viuen allà. Parant atenció podrem descobrir sons molt especials (ocells, el vent a les fulles dels arbres, l'aigua,...). També podem mirar el paisatge amb tranquil·litat, aturant-nos en els petits detalls.
  • GAUDIR DE LA BELLESA sense trencar-la: Per adonar-nos que una flor o una planta és bonica, no cal arrencar-la. Podem olorar-la i observar-la al seu hàbitat deixant que continui creixent.
  • FER UN PÍCNIC: esmorzar o berenar a l'aire lliure és sempre agradable, tenint cura de recollir bé les escombreries i de no fer foc a llocs no habilitats.
  • JUGAR a l'aire lliure: a fet i amagar, a ser exploradors, a seguir petjades i el rastre d'animals, a imaginar-se formes amb els núvols...
  • DESCANSAR: són poques les ocasions que tenim per dormir o relaxar-nos a la natura. Una estoneta de quietut pot sentar-nos molt bé!
  • PLANTAR UN ARBRE: és una bona experiència. A més, sempre podem tornar a veure'l créixer. És recomenable preguntar a l'ajuntament de cada municipi si fan campanyes per plantar arbres o si n'hi ha zones habilitades.
  • RECOLLIR LA BROSSA: Participar de la neteja del bosc i dels camins forestals és una bona acció per prevenir els incendis i mantenir l'ecosistema. Diverses entitats fan recollides periòdiques (com alguns centres excursionistes).
  • DESCOBRIR LA FAUNA I LA FLORA de la zona: Cada clima té la seva vegetació i fauna característics. A les pàgines web dels parcs naturals de Catalunya podem trobar molta informació últil.

I per últim no ens oblidem de deixar el bosc igual o millor que abans d'arribar!


Per saber-ne més del tema:
http://www.un.org/spanish/News/fullstorynews.asp?newsID=20190&criteria1=bosques&criteria2=asamblea
http://www.un.org/en/events/iyof2011/
http://www.muyinteresante.es/el-ano-internacional-de-los-bosques
http://www.gencat.cat/parcs/

2 comentaris:

Anònim ha dit...

M’encanta!! Hi ha adults que ja els costa fer tot això... imagina’t si ho han de fer amb nens!! La contemplació no és fàcil per a gaire gent i penso que és quelcom que s’ha de treballar, exercitar, practicar... Fixar-se amb els detalls i gaudir d’ells no són activitats que acompanyin en el frenesí de la societat contemporània en la que vivim.
Sort de gent com tu que ho recorda! ;)
Laia Chabert

Noemí Fernández Selva ha dit...

Gràcies, Laia! :)