dilluns, 28 de març del 2011

"HAVER DE". Petites reflexions

"Has de" i "hauries de" expressen obligatorietat per excelència. Molts de nosaltres hem interioritzat tant aquestes perífrasis verbals que ens autoexigim massa a la nostra vida diària, i quan no assolim els objectius que ens hem imposat, inevitablement ens angoixem. El mateix passa amb molts dels nostres infants i joves: tenen un nivell molt elevat d'autoexigència.
Però... i si ens atrevim a canviar "he de" per "vull"? I per "trio", o "escullo" o "puc?
Per exemple: en lloc de dir "He d'estudiar", direm "Vull estudiar" o "Trio estudiar". Oi que sona diferent? És distint triar fer una cosa a haver-la de fer obligatòriament.
És veritat que a vegades no hi ha elecció, però sovint ens posem metes que realment no volem assolir. Escollir part de les nostres accions, allibera. A més, si ens impliquem d'una manera conscient, ens ho passarem millor i el resultat serà més satisfactori.
I amb els nens, nenes i adolescents, proveu a canviar alguna vegada  "Has de..." per "T'agradarà...", "És bo per a tu ...", "Pots ..." o "Et sentiràs bé si ..."
Foto: Flickrcc

3 comentaris:

Albert Selva ha dit...

Vull intentar-ho doncs!!!

Ingrid ha dit...

Si realment desde molt petits els hi organitzem molt el dia a dia, i el nivell d'exigència també és molt alt fins i tot per nadons, que si plora i no dorm, que hauria de dormir tota la nit, que hauria de caminar ja, que ha de menjar sol.... i sempre així..
Aixó ho hem de reflexionar.

Noemí Fernández Selva ha dit...

És veritat, Íngrid. És un tema a reflexionar. Però el sol fet de plantejar-s'ho ja és un gran pas. Una abraçada!